Tools onder de loep Signal

Overstappen naar Signal wordt steeds vaker gedaan in Nederland. In deze Tools onder de loep Signal meer over dit alternatief voor WhatsApp.

Disclaimer Tools onder de loep Signal: voordat je überhaupt gaat kijken naar tools, raad ik je aan eerst een wensenlijstje op te stellen. Pak een kladblok, open een blanco nieuwe mail, een spreadsheet, een Google Doc of een Word-document. Typ vervolgens álle wensen en eisen die je hebt. Dat kunnen ook redenen zijn om te automatiseren. Denk bij het maken van dit wensenlijstje niet aan de kosten, mogelijkheden of juist onmogelijkheden, juridische aspecten, etc. Kijk echt sec naar wat jij denkt nodig te hebben in een systeem. Ga pas verder met kijken naar een tool, zodra je dit wensenlijstje helder hebt.

Mijn kinderen weten amper meer wat een SMS is en als ik ze dat uitleg, zeggen ze ‘oh, dus eigenlijk een soort appje’. Het geeft aan dat SMS een stille dood is gestorven en dat appen de nieuwe vorm is van communiceren. Al een behoorlijk tijdje. WhatsApp is een chatkanaal dat wereldwijd bekend is. Met hun end-to-end versleuteling is het ook veilig te gebruiken. Maar het moederbedrijf heeft plannen met WhatsApp waar mensen die veel waarde hechten aan hun privacy, het niet mee eens zijn. Al langere tijd overigens. Maar een echt goed alternatief was er nooit echt. Tot nu. Tijd voor een Tools onder de loep Signal.

Waarom een alternatief voor WhatsApp

Iemand een appje sturen is makkelijk, snel en laagdrempelig. WhatsApp is daarbij zó geïntegreerd in de wereldwijde samenleving. Iedereen kent het. Van de jeugd tot de senioren. Instellingen van WhatsApp waren daarbij ook altijd makkelijk aan te passen. Maar dat is tegenwoordig anders.

Bij de overname van WhatsApp door Meta gonsde het al van de geruchten. Privacy van WhatsApp zou behoorlijk worden aangetast en Facebook Messenger, zou verdwijnen en opgaan in WhatsApp. Dat waren de 2 geruchten die bij mij het meest zijn blijven hangen. Ontwikkelaars van beide bedrijven spraken het destijds tegen. Het zouden onafhankelijke platformen blijven en WhatsApp zou een berichtendienst blijven. Inmiddels zijn we meer dan 10 jaar verder en is de overname door Meta een beladen onderwerp, waar zelfs rechtszaken over zijn aangespannen.

De berichtendienst die WhatsApp was en de belofte dat zo te houden? Die is niet nagekomen. WhatsApp heeft steeds meer weg van een community platform waar je stories kunt delen en communities kunt maken. Los van de groepchats die ook nog mogelijk zijn. Daarbij blijkt WhatsApp een chatbot en AI te gebruiken in de apps. Een functie die vooralsnog niet kan worden uitgezet. Of Meta AI je (privé)gegevens gaat gebruiken voor het trainen van de chatbot? Zelf geven ze aan dit niet te doen, tenzij Meta AI actief wordt betrokken in de chat.

Dat instagram en Facebook je gegevens wél gaan gebruiken, is inmiddels bekend. Bezwaar aantekenen kan via de platformen zelf. Meta geeft aan dat als je bezwaar hebt aangetekend, je gegevens niet worden gebruikt voor het trainen. Of ze zich ook daaraan gaan houden? Geen idee. Tijd zal het leren.

Dit alles bij elkaar opgeteld, was het voor mij tijd om naar een alternatief te kijken voor WhatsApp. Een alternatief dat privacy hoog in het vaandel heeft staan. Daarbij heb ik gekeken naar apps als Slack, Telegram en Signal.

Het ontstaan van Signal

Nadat Moxie Marlinspike Signal in 2012 oprichtte als veiligheidsprotocol, heeft hij het in een aantal jaar voor elkaar gekregen om de app steeds verder te ontwikkelen. Met een team van slechts 7 man werd Signal een steeds betere app totdat in 2018 ook Brian Acton (medeoprichter van WhatsApp) zich verbond aan Signal.

Rare stap zou je zeggen. Toch niet. Brian Acton heeft namelijk meerdere keren geprotesteerd tegen de advertentie- en dataverzamelingsplannen van Facebook en Meta. Uiteindelijk heeft hij in 2017 afscheid genomen van WhatsApp en heeft hij zich, met een investering van $ 50 miljoen verbonden aan Signal en haar stichting, zónder winstoogmerk. Met de slogan ‘Privacy boven alles’ zetten ze zich actief in de markt als een privacy beschermer. Huidig voorzitter van het bestuur, Meredith Whittaker, herhaalt deze slogan regelmatig in interviews. Sterker nog: het is hun USP.

Waarom ik ben overgestapt naar Signal

Helemaal ontkomen aan WhatsApp en Meta, lukt niet meer. Meta is zo groot geworden dat hun diensten steeds verder zijn geïntegreerd in het dagelijks leven. Maar ik kan er wel voor zorgen dat zo min mogelijk data over mij wordt verzameld. Ook als ondernemer zijnde, vind ik privacy zeer belangrijk. Hoe? Door WhatsApp weliswaar nog te hebben, maar niet meer als primaire dienst te gebruiken, verzamelen zij al veel minder data. Zeker met de huidige stappen, waar AI een steeds belangrijkere rol gaat spelen en (persoonlijke) informatie zal worden gebruikt als trainingsmateriaal, vind ik het belangrijk om het beetje invloed dat ik heb, in te zetten en daar de regie over te hebben.

Bang dat je te veel moet wennen aan Signal? Omdat het een andere app is en anders eruit ziet? Hoeft niet. Signal werkt zo goed als hetzelfde als WhatsApp. Alleen dan met betere, strengere, makkelijk vindbaardere (privacy)instellingen.

Bronnenlijst

Wil je alle bronnen die ik heb gebruikt voor dit blog nog een keer nalezen?

Foto van Jason Dent via Unsplash

Een gedachte over “Tools onder de loep Signal

Reacties zijn gesloten.