Tovertypen. Iets dat je werkende leven echt veel makkelijker kan maken. Zeker als je 80% van de tijd achter een beeldscherm doorbrengt en regelmatig dezelfde soort zinnen of woorden moet typen. Woorden die je makkelijk verkeerd spelt (iedere keer weer) of hele lappen tekst die iedere keer bijna hetzelfde zijn. Door slim gebruik te maken van tovertypetools, scheelt het een hoop typewerk, een hoop RSI-klachten en daarmee ook een hoop tijd. Daarnaast maken dit soort tools het vaak ook makkelijker om snel documenten te openen of snel naar die ene map in de verkenner te gaan, waardoor je nooit meer door een eindeloze rij met mappen hoeft te klikken. Welke mogelijkheden heb je dan? En welke tool werkt het beste?
Fingertips
Eerlijk is eerlijk. Als fan van GTD (Getting Things Done) was het voor mij niet moeilijk om Fingertips te gebruiken. Als Officemanager van meereffect heb ik dit programma leren kennen. Opgericht door de toenmalige eigenaar en oprichter van het bureau, Taco Oosterkamp. Een trainer die je op een heel andere manier laat kijken naar hoe jij je eigen werk organiseert, inclusief handige tools zoals Fingertips. Jarenlang heb ik dat gebruikt. Maar helaas is daar een eind aan gekomen.
Wat een goed alternatief is? Ik durf het je niet te zeggen. Ik was (ben, eigenlijk) zo verknocht aan Fingertips dat ik nog geen alternatief in gebruik heb genomen. Wat natuurlijk niet betekent dat ik geen alternatieven ken. Hieronder een aantal van de tools die ik zelf overweeg.
Autocorrectie in Office
Ik ben geen fan van Google producten, de functionaliteiten die Google biedt voldoen simpelweg niet aan mijn eigen voorwaarden. Met name op gebied van tekst(opmaak) en spreadsheets. Al jarenlang werk ik daarom met Office en Office zelf heeft een autocorrectie. Waar deze autocorrectie vroeger niet te doen was, is deze de afgelopen jaren behoorlijk verbeterd én veel makkelijker en beter te personaliseren. Zeker voor de kleinere stukken tekst, zoals een standaard afsluiting van een e-mail of een woord dat je standaard verkeerd spelt, is het ideaal om de autocorrectie te gebruiken.
Grote stukken tekst kwijt in de autocorrectie van Office? Ja, het is mogelijk. Maar nee, ik raad het je niet aan. Het wordt één grote alinea, zonder opmaak, zonder enters. De lap tekst verschijnt dan dus wel, maar je hebt er te veel werk aan om het vervolgens strak te krijgen. Gebruik je wel vaak dezelfde stukken grote tekst? Pak dan een Word-document, voer daar de veelgebruikte teksten in, sla deze op je schijf op en zet vervolgens het document vast in je veelgebruikte bestanden.
Meer weten over hoe je de autocorrectie in Office makkelijk kan gebruiken? Check dan https://tovertypen.nl/.
Textexpander
De naam zegt het eigenlijk al: tekstuitbreiding. Niks aan gelogen, als ik de reviews zo lees. Het kan veel, heel veel. Het is dan ook een van de meest populaire alternatieven voor Fingertips.
Hele lappen met tekst kunnen door worden gevoerd in deze app. Mét niet alleen tekstgerichte opmaak. Ook hele opsommingen kunnen worden gecreëerd in deze tovertypetool.
Wat ik een nadeel vind? En misschien ben ik wel een beetje verwend, aangezien Fingertips gratis te gebruiken was. Maar TextExpander biedt geen gratis abonnement aan. Ook niet voor individuele gebruikers. De kosten variëren van circa $4,- per maand tot aan $13,50. Voor dat laatste abonnement krijg je dan wel veel features met maximaal 50 gebruikers. Heb je meer dan 50 gebruikers? Dan kan je op aanvraag een Enterprise abonnement aanvragen.
TextExpander alleen voor de Mac? Ja, dat was in het verleden inderdaad het geval. Maar ook zij staan niet stil en hebben de tool inmiddels ook voor Windowsgebruikers beschikbaar gesteld.
TextExpander is verder een van oorsprong Amerikaans bedrijf. Het kan dus zijn dat bijvoorbeeld overheidsinstanties deze tool niet mogen gebruiken.
Meer weten over TextExpander? Check dan https://textexpander.com/.
Wil je nog meer alternatieven? Tijdwinst heeft in dit artikel over TextExpander nog veel meer alternatieven genoemd.
Heb je helemaal geen zin om allerlei standaard mailtjes zelf te beantwoorden en allerlei apps te installeren? Wist je dat een Virtual Assistant je inbox ook perfect kan beheren. Maak duidelijke afspraken welke mails je VA oppakt en welke je zelf wil beantwoorden. Zij doet de eerste schifting, waardoor mails die blijven staan, ook echt inhoudelijke mails zijn waar je zelf wat mee ‘moet’. Meer weten over hoe dit in zijn werk kan gaan? Neem dan contact op voor een telefonische kennismaking.
Foto van David Klein via Unsplash