Snel documenten openen met je toetsenbord

Snel documenten openen: iedereen die met een desktop of laptop werkt, kent het wel. Als je documenten en programma’s niet op je taakbalk hebt staan of in je favorieten, kan je er flink lang naar zoeken. Daar kan een hoop kostbare tijd in gaan zitten. Waar had je ook al weer dat ene document gelaten? Waar stond dat programmaatje ook al weer? Wat als ik zeg dat er een programma bestaat dat toestaat snel documenten te openen met je toetsenbord?

Er bestaat een handigere manier

Natuurlijk is het belangrijk (en fijn) om te weten waar je bepaalde documenten hebt gelaten, waar programma’s staan en ga zo maar door. Maar daar heb jij niet zoveel aan als je nú dat ene document nodig hebt. Of nú een bepaald programma nodig hebt. Soms wil je gewoon snel een document of programma kunnen openen. Taco Oosterkamp, oprichter van meereffect en FridaysOff, liep daar ook tegenaan en heeft daar een handige oplossing voor bedacht: Fingertips.

Fingertips is een gratis programma speciaal ontwikkeld voor Windowsgebruikers. Het programma staat je toe met je toetsenbord snel documenten en programma’s te openen. Na het installeren hoef je eigenlijk niets meer in te stellen. Het programma leest namelijk automatisch je Startmenu, browserfavorieten, geïnstalleerde documenten, etc. Het programma is verder te gebruiken voor alle Windowsversies.

Fingertips op de Mac is helaas niet beschikbaar. Daar zijn allerlei andere programma’s voor te gebruiken, zoals TextExpander.

Fingertips is natuurlijk ook gewoon verder te personaliseren:

  • Snel Dropbox of Onedrive openen.
  • Snel Teams snel openen.
  • Snel naar Zoom via Google Chrome.

Het is allemaal makkelijk en snel in te stellen. In dit oude maar relevante artikel kan je alles vinden over hoe je Fingertips het beste kan gebruiken.

Fingertype

Maar er is nog meer in te stellen. Onderdeel van Fingertips is namelijk Fingertype. Fingertype is nog het beste te vergelijken met de autocorrectie functie in Office. Alleen is dit makkelijker in te stellen, werkt het fijner en is het programma in al je programma’s te gebruiken: Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, je CRM-pakket, het Officepakket, Outlook, Gmail en ga zo maar door.

Van alle teksten die je regelmatig gebruikt, kan je een sneltoetscommando maken. Een voorbeeld: de zin ‘Als je nog vragen of opmerkingen hebt, hoor ik het graag!’ typ ik allang niet meer volledig uit. Het enige dat ik hoef te typen is ind en de volledige zin volgt. En zo ook offerteaanvragen voor klanten. Als het min of meer dezelfde events zijn, staat het grootste deel van de tekst al in Fingertype.

Maar Fingertype kan je ook gebruiken voor andere stukken tekst:

  • Groepen met e-mailadressen. In een paar simpele tikbewegingen de volledige bups met mailadressen tevoorschijn toveren.
  • Uitnodigingen voor events, intakes, verjaardagen.
  • Een afsluitend bedankje in je e-mails.
  • Je contactgegevens in e-mails of andere documenten.

Fingertips beschikt daarnaast ook nog eens over een handige rekenmachine, die heel simpel te openen is. Maak je liever gebruik van de Windowsrekenmachine? Door een apart commando daarvoor in te stellen, kan dat ook.

Werk je met Getting Things Done? Dan staan er alvast een aantal commando’s ingesteld, waardoor je bijvoorbeeld sneller dingen op je Wachten Op lijst kunt plaatsen.

Al sinds 2002 zie ik het als mijn missie om management, directie en ondernemers meer vrije tijd te bezorgen. Dat doe ik door dingen uit handen te nemen, maar ook door simpelweg slimmer te werken en te automatiseren waar dat logisch is. Sinds 2016 zet ik met SHARP Support die kennis in voor ZZP en MKB in heel Nederland. Vanuit mijn eigen kantoor in Amersfoort. Bij die kennis horen ook dit soort programma’s. Ben jij toe aan meer vrije tijd?

2 gedachten over “Snel documenten openen met je toetsenbord

Reacties zijn gesloten.