Disclaimer Tools onder de loep Hootsuite: voordat je überhaupt gaat kijken naar tools, raad ik je aan eerst een wensenlijstje op te stellen. Pak een kladblok, open een blanco nieuwe mail, een spreadsheet, een Google Doc of een Word-document. Typ vervolgens álle wensen en eisen die je hebt. Dat kunnen ook redenen zijn om te automatiseren. Denk bij het maken van dit wensenlijstje niet aan de kosten, mogelijkheden of juist onmogelijkheden, juridische aspecten, etc. Kijk echt sec naar wat jij denkt nodig te hebben in een systeem. Ga pas verder met kijken naar een tool, zodra je dit wensenlijstje helder hebt.
Wie online marketing gebruikt als marketingmiddel, kan bijna niet om LinkedIn heen. Waar LinkedIn eerder een soort veredelde digitaal cv was, is dat het al heel lange tijd niet meer. Sterker nog: het is een uithangbord geworden, waar je je kennis makkelijk en snel kunt delen. Ben je zzp’er of werk je alleen met ingehuurde krachten? Deel die kennis dan vooral via je persoonlijke profiel. Maar ben jij MKB’er en heb je personeelsleden? Dan is het delen van relevante kennis op je bedrijfspagina ook zeker het overwegen waard.
De voordelen van Hootsuite
Los van het feit dat ik je altijd zou adviseren om vooral relevante kennis te delen, hoeft dat niet per se te betekenen dat je deze kennis op de dag zelf moet delen. Hiervoor kan je prima een planningsfunctie gebruiken. LinkedIn zelf biedt tegenwoordig ook een planningsfunctie, maar wil je op meerdere platforms tegelijkertijd hetzelfde bericht posten, dan is het handig om daar een tool voor te gebruiken.
Het verhaal ging een tijdje rond dat LinkedIn je zou ‘straffen’ als je planningtools zou gebruiken, maar LinkedIn begreep zelf ook dat het soms echt wel handig is om te delen kennis alvast klaar te zetten. Door jezelf, ingehuurde krachten of door een hele marketingafdeling. Daarom heeft LinkedIn samenwerkingen met meerdere partners. Een van die partners is Hootsuite.
Dat is meteen ook een groot voordeel: je gebruikt geen automation tool waarvan LinkedIn liever niet heeft dat je die gebruikt. LinkedIn vindt het namelijk niet fijn als je automation tools gebruikt. Gebruik je bepaalde tools wel die LinkedIn niet heeft goedgekeurd? Dan loop je het risico dat je account wordt geblokkeerd of zelfs wordt verwijderd.
Wat andere voordelen zijn
Maar het feit dat LinkedIn een partnership heeft met Hootsuite, is niet het enige voordeel. Het daadwerkelijke plannen is bijvoorbeeld echt appeltje-eitje. Met een kalenderachtige omgeving, kan je de dag en het tijdstip makkelijk aanvinken en de post, inclusief links opgeven.
Hootsuite integreert daarnaast met de veel bekende platforms, zoals instagram, Threads, Pinterest en YouTube. Andere voordelen zijn verder:
- Hootsuite analyseert hoe goed je posts het doen en vat dat samen voor je in een handig en praktisch overzicht, waardoor je precies ziet wat goed gaat en wat verbetering nodig heeft.
- Hootsuite is er voor allerlei bedrijven: van zzp’ers tot multinationals.
- Ook met het goedkoopste abonnement is heel veel mogelijk.
- Hootsuite heeft haar roots in Canada, wat een strengere privacywetgeving hanteert dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Dit kan voordelig zijn voor mensen die liever zo min mogelijk producten uit de Verenigde Staten gebruiken.
De nadelen van Hootsuite
Maar alle voordelen hebben ook nadelen. Hootsuite is daar geen uitzondering op.
Als je bijvoorbeeld op 3 platforms tegelijkertijd hetzelfde bericht wil inplannen, kan dat onoverzichtelijk worden in de kalenderweergave. De post wordt dan namelijk 3 keer onder elkaar weergegeven. Zie hiervoor ook de tutorial ‘How to use Hootsuite in 15 minutes’.
Een ander nadeel vind ik de abonnementsversies. Eerder was een gratis account beschikbaar, waar je maximaal 3 accounts aan kon koppelen. Natuurlijk had je dan niet alle features, zoals de uitgebreide analytics. Maar je kon wel cross publishen wat een ontzettende boost kon zijn voor je naamsbekendheid. Het goedkoopste abonnement bedraagt € 149,- per maand en kan alleen worden betaald via creditcard of PayPal. Ben je startend ondernemer? Of heb je niet zo heel veel budget, dan is Hootsuite een van de duurdere opties.
Hootsuite is verder niet heel visueel ingesteld en de omgeving, inclusief het dashboard, kunnen onoverzichtelijk zijn. Met het aanpassen van kolommen in het dashboard kan dat wel worden aangepast, maar dat is iets dat je wel moet weten én aan moet wennen.
Conclusie? Hootsuite is vanwege de wat hogere prijs tegenwoordig niet heel fijn meer voor de zzp’er of het kleine MKB. Het is inmiddels een tool geworden die zich toch wat meer richt op de social media bureaus. Heb jij zo’n bureau, overweeg dan zeker Hootsuite. Ben jij zzp’er en deel je niet heel vaak posts? Dan is Hootsuite waarschijnlijk niet voor jou weggelegd en zijn er andere alternatieven. Ben je op zoek naar een alternatief en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.
Foto van Alexander Shatov via Unsplash