5 tips voor videomarketing

Wil jij video doorvoeren in je marketing strategie en kan je wel wat tips gebruiken? In dit blog geef ik je 5 tips voor videomarketing.

Marketing kent vele vormen. Tekstuele uitingen, zoals brochures, kennen we wel. Het hebben van een huisstijl, is ook een vorm van marketing. Het schrijven van een social media post is dat ook. Het maken van video’s is ook een vorm van marketing. Een heel populaire vorm overigens. Daarom deze keer een blog met 5 tips voor videomarketing.

Wat wil je laten zien

Als jij je bezighoudt met reizen en toerisme, is het natuurlijk juist mooi om te zien in welke omgeving jij je bevindt en hoe levendig het is in je omgeving. Zelfde als wanneer jij makelaar bent en een video opneemt van het huis en de omgeving. Dan is het ook al fijn om meer mee te krijgen van je omgeving en de geluiden die daarbij horen. Maar ben jij online coach, psycholoog, zorgverlener of IT’er? Dan is het juist helemaal niet fijn om allerlei geluiden mee te krijgen. Zorg dus voor een neutrale omgeving die past bij wat jij doet, wat je wil uitstralen en wie jij bent als persoon.

Kies je ervoor om in je eigen werkomgeving je video’s op te nemen, houd dan rekening met wat allemaal te zien is op de achtergrond. Heb jij net een vertrouwelijke brainstorm gehad met een opdrachtgever en heb je je aantekeningen op het whiteboard achter je staan? Pak dan een andere hoek om te filmen of dek het af met een blanco vel.

Wie wil je dat er kijkt

Slechthorenden hoeven echt niet per se niet tot je doelgroep te horen. Met al het online werken vandaag de dag, kunnen slechthorenden prima tot je doelgroep behoren. Het vergt alleen wat aanpassing in je online presentatie. Zorg dat je video’s bijvoorbeeld ondertiteling hebben. Dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Er zijn tegenwoordig meerdere tools online te vinden voor het ondertitelen van video’s. Daarbij is het toevoegen van ondertiteling niet alleen fijn voor slechthorenden, ook mensen die video’s vaak zonder geluid kijken, bereik je op deze manier goed.

Een andere mogelijkheid is dat je zowel videomarketing als uitgeschreven tekst biedt. Een van mijn klanten leert bijvoorbeeld anderen hoe zij stressvrij kunnen leven. Dat doet hij door middel van videomarketing, maar ook vaak via uitgeschreven blogs onder de video.

Formaat van de video

Video is niet voor ieder kanaal even goed. Ondanks dat LinkedIn nu ook video’s aanbiedt, heeft LinkedIn toch nog steeds de focus op vooral tekst. Wil je videomarketing volledig inzetten voor je bedrijf? Dan zijn tools zoals instagram en YouTube toch echt de go-to-platforms. Houd er wel rekening mee dat instagram een ander formaat video nodig heeft dan YouTube. Een goede editor kan je daar meer over vertellen en je zeker verder helpen.

Bekijk overigens wel goed op welke van deze platforms je doelgroep actief is. Richt jij je vooral op de jongvolwassenen tot 25 jaar? Overweeg dan een tool als Snapchat. Richt jij je vooral op 40-plussers? Overweeg dan instagram, Facebook en YouTube. Kortom, weet wie je doelgroep is en waar zij zich bevinden.

Privacy

TikTok is veel in het nieuws en niet altijd positief. Waar tools zoals Facebook en instagram ook al regelmatig boetes hebben gehad vanwege het schenden van privacywetgeving, gaat dat bij TikTok net een stapje verder. De consumentenbond heeft inmiddels zelf een claim ingediend tegen hen. Wat daaruit gaat komen? Ik durf het niet te voorspellen. Online een rondje Googlen laat veel meer artikelen zien dan alleen deze claim. Allen geven aan dat TikTok de privacy van consumenten niet heel serieus neemt. Weet dus waar je actief bent en welke (privacy)risico’s je daarmee neemt.

Geduld loont

Ik heb het al veel vaker geroepen: betaald adverteren is echt niet alles. Organisch groeien is echt mogelijk. Ja, je moet er wel geduld voor hebben. En ja, je moet oog hebben voor de kwaliteit van de kennis die je deelt. Wat ik daarbij ook belangrijk vind, is dat je jezelf bent en dat online durft te laten zien. In tekst, video of foto.

Maar onthoud daarbij dat een advertentiebudget van € 500,- per maand, ook geen garanties biedt. Met alleen zo’n budget (of hoger) zit je echt niet in een maand tijd vol met nieuwe klanten. Welke vorm van marketing je ook kiest, geduld komt er altijd bij kijken. Kijk dus niet alleen maar naar likes, comments of weergaves van een video. Als je je focus daar op gaat leggen, kan het zijn dat je jezelf in het proces verliest en niet meer oprecht overkomt. En als je niet meer oprecht overkomt, gelooft niemand meer wat je te zeggen hebt.

Tot slot een algemeen marketingadvies: blijf jezelf. Doe niks waar je niet achter staat. Dat geldt voor je gehele bedrijfsvoering. Van je dienstenaanbod, tot het ideale klantenprofiel tot je marketingstrategie. Onthoud daarbij dat je veel meer uitstraalt in je marketing dan dat jij denkt. Heb jij eigenlijk camera-angst en wil je helemaal geen video gebruiken in je marketing? Ga dan niet zomaar voor de camera staan hakkelen en stotteren, luister naar je gevoel en neem geen video’s op.

Foto van Sticker Mule via Unsplash