Ondertiteling toevoegen aan video met deze 4 tools

Ondertiteling toevoegen aan video, zodat je video voor iedereen beschikbaar is? SHARP Support legt in dit blog uit hoe je dat doet.

Op social media schreef ik een tijd geleden al dat ondertiteling toevoegen aan video’s belangrijk is, omdat je daarmee meer mensen bereikt en daarmee inclusiever communiceert. Zowel slechthorenden als mensen die graag video’s kijken zonder geluid. Een van de vragen die ik dan vaak voorbij zie komen, is hoe je dat dan doet. Aangezien ik zelf eigenlijk ook niet precies wist hoe je precies ondertiteling aan video kunt toevoegen, ben ik op onderzoek uitgegaan. Daarbij heb ik een aantal verrassende tools gevonden, waarmee ondertiteling toevoegen aan video zeer makkelijk was.

Amberscript

Amberscript biedt een heel scala aan transcriptie- en ondertitelingmogelijkheden: van het transcriberen van je meetings naar professionele ondertiteling toevoegen aan video en alles daartussen. Wat heel fijn is, is dat ze een optie bieden om video’s automatisch te ondertitelen via AI. Je kunt het zelfs eenmalig gratis uitproberen. Bang dat de kwaliteit hetzelfde is als bij YouTube? Dat hoeft niet. De AI waar zij gebruik van maken is veel beter. Let wel op: het blijft AI, het blijft een automatische ondertiteling. Lees het dus wel altijd goed na.

Daarnaast zijn ze opgericht en (nog steeds) gevestigd in Nederland en Duitsland. Zij maken daarbij gebruik van EU servers en voldoen daarmee aan de Europese wet- en regelgeving. Meer weten over het ontstaan van Amberscript, lees je in dit artikel van Emerce.

Dikke plus bij professionelere diensten is dat Amberscript samenwerkt met slechthorenden. Zij geven regelmatig feedback over de ondertiteling en transcripties en dat helpt hen dan weer om de dienstverlening te verbeteren. Win-win zou ik zeggen.

Meer te weten te komen over Amberscript? Check dan hun site.

HappyScribe

Nog een heel fijne tool voor het ondertitelen van video is HappyScribe. Zij bieden ook allerlei diensten aan op gebied van ondertiteling en transcriptie. Daarnaast bieden zij ook een .srt generatorsoftware en .vtt generatorsoftware. Wil je je audio en video laten vertalen? Ook dan ben je bij HappyScribe absoluut aan het goede adres.

Fijn aan HappyScribe is dat ze standaard gratis ondertitelingssoftware aanbieden. Zo krijg je per maand 10 minuten gratis. Als je bedenkt dat de meeste video’s op social media, veel korter zijn dan 10 minuten kan je met deze gratis 10 minuten al heel veel. Perfect dus voor je videomarketing. Erg ingewikkeld hoeft het niet te zijn bij ze: ze hebben namelijk stap-voor-stap-uitleg toegevoegd, waardoor je heel makkelijk zelf je ondertiteling kunt toevoegen.

Ook HappyScribe is overigens opgericht en gevestigd in de EU, wat betekent dat ook zij voldoen aan de Europese wet- en regelgeving.

Alle prijzen van HappyScribe vind je hier.

YouTube Studio

Ook met YouTube kan je video’s ondertitelen. De meest snelle manier is de automatische ondertiteling. Alleen deze ondertiteling komt volledig tot stand met Artificial Intelligence (AI) en is niet echt van goede kwaliteit (geeft ook YouTube zelf al aan). De mogelijkheden via YouTube Studio zijn wel wat uitgebreider, maar dan moet je wel een eigen YouTube-kanaal hebben of door een YouTube kanaaleigenaar worden uitgenodigd als creator.

Wat wel een groot voordeel is van ondertiteling toevoegen aan video via YouTube, is dat de ondertiteling direct compatible is én dat het gratis is.

CapCut

CapCut is ook een veelgehoorde tool waarmee je ondertiteling kan toevoegen aan video. Ik zie deze regelmatig voorbijkomen in de diverse fora waar ik lid van ben. Het blijkt ook makkelijk te werken. Vooral bij TikTok filmpjes. Dat komt doordat CapCut is gemaakt door dezelfde makers als TikTok. En omdat TikTok op dit moment behoorlijk onder vuur ligt vanwege allerlei privacyissues, raad ik af om TikTok te gebruiken. Daarmee raad ik dus ook af CapCut te gebruiken.

Meer informatie over hoe TikTok omgaat met privacy, kan je vinden in de door de Consumentenbond ingediende claim tegen TikTok. Meer informatie over de oprichter van CapCut en de groei die zij in korte tijd hebben bereikt, kan je in dit artikel van Emerce vinden.

Met dit blog hoop ik dat jij voldoende handvaten hebt gekregen en weet hoe ondertiteling toevoegen aan video werkt. Ik hoop dat je dit gaat gebruiken en op die manier je video voor iedereen beschikbaar maakt en daarmee inclusiever communiceert. Kom je er niet helemaal uit of heb je geen zin om het zelf te doen? Editen van video’s behoort niet tot mijn dienstenpakket, maar het ondertitelen van video pak ik graag voor je op. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Foto van Immo Wegmann via Unsplash