Micromanagen. Als werknemer, ingehuurde kracht, detachant of als manager en directeur. Iedereen kan te maken krijgen met micromanagement. Afschuwelijk. Om mee te maken, om te doen, om eruit te ‘breken’. Als werknemer of detachant ieder dingetje moeten verantwoorden, geen gevoel van vrijheid hebben. Als ingehuurde kracht nog veel irritanter. Niet alleen omdat het de samenwerking serieus nadelig beïnvloedt. Ik ben er ook heilig van overtuigd dat micromanagen het resultaat ook niet ten goede komt. Daarom deze keer een blog over micromanagen.
De controle uit handen durven geven
Micromanagement ontstaat vaak uit een gevoel om de controle te willen houden. Op zich zelf natuurlijk niks mis mee om wat controle te houden. Zeker niet als je een heel beperkt budget hebt, je in een werkomgeving zit waar fouten grote gevolgen hebben, interne processen wil borgen of je simpelweg iemand nog niet kent en die het vertrouwen nog niet heeft bewezen.
Maar heel soms kom ik ondernemers tegen die trots zijn te micromanagen. Directeuren, ondernemers en managers die niet alleen alles willen weten wat er speelt, maar er ook alles aan doen om dat zo te houden. Oók als dat bedrijf inmiddels behoorlijk is gegroeid en bestaat uit meer dan 50 werknemers. Met als gevolg dat er veel meer stress ontstaat in het bedrijf, werknemers niet meer initiatief durven te tonen, er misschien wel zelfs een angstcultuur ontstaat. Wat er natuurlijk voor zorgt dat werknemers vertrekken. En geef ze eens ongelijk.
Micromanagement in de praktijk
Voor ingehuurde krachten is dat net zo vervelend. Ingehuurde krachten werken op basis van resultaat en zelfstandig. Je mag ze niet eens micromanagen. Voorbeelden van micromanagement zijn:
- De directeur, ondernemer of manager bepaalt hoe jij je werk doet.
- Wanneer iets niet duidelijk is en er wordt om uitleg gevraagd, zodat jij het gewenste resultaat kunt behalen, wordt direct een praktische werkinstructie neergelegd die jij moét opvolgen.
- Geen fouten mogen maken en wanneer dat wel gebeurd, direct worden ontslagen van de taak met de opmerking ‘Ik doe het dan zelf wel’.
- De directeur, ondernemer of manager vindt het lastig werk te delegeren.
Heb je personeel en ben je bang dat je aan het micromanagen bent? Een heel makkelijke manier om dat snel te controleren is of je stuurt of resultaat of op aanwezigheid. Loop jij aan het begin van de dag altijd een rondje door het bedrijf om te kijken wie er allemaal aanwezig zijn? Heb je werkzaamheden aan je medewerkers gegeven en controleer je meerdere keren per week (of misschien zelfs wel per dag) wat de status daarvan is? Het zijn een paar voorbeelden van wat micromanagers in de praktijk doen.
Stop micromanagen, start met sturen op resultaat
Als eigen ondernemer, ben ik gewend te worden ingehuurd voor een bepaald resultaat. Aan de hand van een brandingsbook een complete set huisstijldocumenten maken bijvoorbeeld. Of de afspraak dat iedere week alle crediteuren worden verzameld en digitaal worden gearchiveerd, waarna de boekhouder het verder kan overnemen. Of dat social media posts voor een hele maand worden gemaakt, zodat opdrachtgevers het alleen nog maar hoeven te monitoren of zodat de social media manager ermee verder kan.
Voor alle samenwerkingen geldt wat mij betreft: zonder input van opdrachtgevers, kan het resultaat niet bestaan. Maar als input eenmaal is gegeven, is het belangrijk het proces over te laten aan degene aan wie je het hebt gedelegeerd. Dat staat of valt met werkvertrouwen.
En precies dat werkvertrouwen kan je opbouwen. Begin eens met het uitbesteden van losse, kleine werkzaamheden met een zeer duidelijk eindresultaat en bouw op die manier het vertrouwen op. Benieuwd naar losse klussen die je kunt uitbesteden? Hier vind je een overzicht van allerlei kleine werkzaamheden of neem contact op voor een kennismaking.
Wil je juist personeel aannemen? Dan kan je nog steeds het meeste van dit blog gebruiken. Begin ook met werknemers bij het opbouwen van wederzijds werkvertrouwen.
Je zult zien dat werknemers ambassadeurs worden van je bedrijf en dat freelancers en andere ondernemers graag door je worden ingehuurd. Geef hen het vertrouwen en zij zetten net een stapje verder voor jou en je bedrijf.
Meer weten?
Ben je door dit blog getriggerd door micromanagement en wil je controleren of je zelf onbewust aan het micromanagen bent? Ben je benieuwd naar de bronnen die ik heb gebruikt voor dit blog? Of wil je graag weten of je een Virtual Assistant wel kunt inhuren zonder risico van schijnzelfstandigheid? Check dan de keuzehulp Het voorkomen van schijnzelfstandigheid en het artikel van De Steven over de micromanager als leidinggevende.
Foto van Karan Singh via Unsplash