Lang leve sneltoetsen!

Oké, ik heb al een keer laten zien hoe documenten snel kunnen worden geopend met een paar simpele toetsenbordaanslagen. Maar weet je waar ik dus echt niet zonder meer kan? Sneltoetsen. Sneltoetsen die standaard in het programma zijn opgenomen en vaak niet alleen voor Windows gebruikers geschikt zijn. Ook Mac gebruikers kunnen deze sneltoetsen vaak gebruiken.

Hoe je achter de juiste combinaties komt

De sneltoetsen die veel worden gebruikt zijn niet verzonnen door gebruikers zelf en vervolgens met een of andere slimme code toegepast in alleen hun laptop of desktop. Nee. Het zijn allemaal combinaties van toetsen die Windows (of Mac) zelf al heeft geïntegreerd. Mocht je nieuwsgierig zijn naar een bepaalde combinatie, kan je daar vaak zelf al heel simpel achter komen.

Het is namelijk misschien even zoeken, maar alle sneltoetsen staan ‘gewoon’ in het Windowsmenu. Het enige dat je even hoeft te doen, is te hoveren over het programma. Of, als je in een Officeprogramma zit, een onderdeel in het lint. Vaak zie je dan een soort klein pop-upvenster met een toetsencombinatie. Die toetsencombinatie is de sneltoetscombinatie.

Mijn favorieten

Als je weet dat er voor bijna iedere functie in het lint van Officeprogramma’s al een sneltoetscombinatie te maken is, hoef je geen rekenwonder te zijn om te weten dat er dan héél veel combinaties mogelijk zijn. Hieronder vind je per programma een aantal van mijn favoriete sneltoetsen.

Word & PowerPoint

Ctrl + Nnieuw document openen
Ctrl + SHIFT + *onderwaterscherm tonen
Ctrl + Sopslaan
ALT + B + Usluiten van document
Ctrl + Hzoeken en vervangen scherm
Ctrl + Gga naar plaats in document
Ctrl + SHIFT + Ssnel wijzigen van stijlen

Excel

Ctrl + Nnieuw document openen
Ctrl + Sopslaan
ALT + B + Popslaan als
F2cursor in cel
Ctrl + Fzoeken
Ctrl + 5tekst doorhalen in cel
ALT + B + Usluiten van document

Outlook

Ctrl + Nnieuwe taak, agenda-item, e-mail, contactpersoon, etc.
Ctrl + Yga naar map
Ctrl + Entere-mail versturen
Ctrl + SHIFT + Mnieuwe e-mail maken terwijl je in een ander onderdeel van Outlook bent
Ctrl + SHIFT + Rallen beantwoorden
Ctrl + Fe-mail doorsturen

Google Chrome

Ctrl + Nnieuw venster
Ctrl + Dbookmark snel opslaan
Ctrl + Tnieuw tabblad openen
Ctrl + Jsnel naar je downloads

Overige tips

Een van de meest gebruikte combinaties is degene voor het snel wisselen tussen openstaande vensters. Dat doe je met Alt + Tab. Een ander is Ctrl + Shift + Delete. Het is er een die ik liever niet gebruik, maar die enkele keer dat ook mijn laptop vastloopt is dit toch een onmisbare combinatie.

Er zijn natuurlijk online nog veel meer tips en tricks te vinden. Wil je meer weten over sneltoetsen, check dan:

  • Het Sneltoetsenboekje: specifiek voor sneltoetsen in Windows. Helaas niet meer leverbaar als nieuw exemplaar. Mocht je ‘m tegenkomen in een tweedehandsboekenwinkel, dan is het zeker een aanrader! Veel van de sneltoetsen in dit boekje werken namelijk ook gewoon nog in Windows 10 en 11.
  • De Slimmer Werken Coach heeft een cheatsheet gemaakt specifiek voor sneltoetsen in een Mac.
  • Arjan Broere schreef een boek over je inbox overleven. Daarin staan naast sneltoetsen, ook een heleboel handige andere tips.
  • Windows heeft een artikel geschreven over allerlei handige Windows sneltoetsen. Niet alleen voor programma’s. Ook voor systeembeheer. In Windows 11 zijn er een aantal nieuwe combinaties bijgekomen die zij in een handig artikel hebben opgesomd.

Vanuit mijn eigen kantoor in Amersfoort, centraal gelegen in midden Nederland, help ik ondernemers in heel Nederland als Virtual Assistant. Daar hoort ook het monitoren van sneltoetsen bij en die leren aan ondernemers. Geen behoefte aan het leren van allerlei sneltoetsen, maar wel behoefte aan meer vrije tijd? Neem dan gerust vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

Een gedachte over “Lang leve sneltoetsen!

Reacties zijn gesloten.