Een eigen boek schrijven en uitgeven. Tegenwoordig zie je het veel gebeuren. En terecht. Veel auteurs hebben een ontzettend boeiend verhaal te vertellen. Soms op gebied van zelfhulp of ervaringsdeskundigheid, vaak op gebied van productiviteit. Ik vind het altijd maar weer knap. Een paar artikelen schrijven, is één ding. Een heel boek, is weer echt een heel ander verhaal.
Angst voor afwijzing
Heb je eindelijk na het hele schrijftraject, je hele boek geschreven, kan je de volgende stap gaan nemen. Natuurlijk ben je dan blij, opgelucht en trots. Terecht: het is ook een hele prestatie. Maar dan komt het uitgeven, waar je nachtmerries van kunt krijgen. Gedachten als ‘Is mijn boek wel goed genoeg’, ‘Wat als ik geen uitgeverij kan vinden’ en ‘Wat als iemand anders aan de haal gaat met mijn verhaal’ zijn daarbij geen helpende gedachten. Sterker nog: als je leest dat zelfs deze 10 bestsellers eerst werden afgewezen door uitgeverijen, helpt dat niet mee.
Tegelijkertijd biedt datzelfde artikel ook hoop: deze 10 boeken, zijn namelijk wel degelijk uitgegeven én bestsellers geworden. Laat je dus vooral niet tegenhouden door je eigen beperkende gedachten!
Je boek vormgeven
Vormgeving is ook belangrijk. Denk daarbij niet alleen aan de typische dingen als lettertype, regelafstand, uitlijning. Denk ook aan andere zaken:
- Welk formaat: ga je het uitgeven in A4-formaat? Of A5, A6-formaat misschien zelfs wel?
- Hoeveel ruimte wil je hebben vanaf de kaftlijn?
- Wil je een gelijmde of een gehechte kaft?
- Wil je een harde of zachte kaft?
- Is je verhaal geschikt voor veel afbeeldingen? Of laat je afbeeldingen juist weg?
Bovenstaande punten zijn zaken waar je óók aan moet denken bij het uitgeefproces. Als het een mooi verhaal is, maar niet lekker leest door de vormgeving, zou dat heel erg zonde zijn.
Proeflezen en redigeren
Het proeflezen: de naam zegt het eigenlijk al. Iemand die je verhaal leest en opbouwende kritiek durft te geven. Eerlijkheid is daarbij ontzettend belangrijk. Aan de hand van de proeflezer, pas je namelijk hier en daar je verhaal aan. De proeflezer kijkt niet alleen naar de indeling en vormgeving. Ze kijken ook naar de (logische) opbouw van je verhaal. Kies je iemand die je al kent? Zorg er dan wel voor dat het iemand is die sowieso zijn of haar ongezouten mening durft te geven. Ook als dat soms schuurt.
En let op: proeflezen is niet hetzelfde als redigeren. Iemand die de redactie oppakt, kijkt ook naar de opbouw van je verhaal, daar niet van. Maar de focus van een redacteur ligt vooral bij de zinsopbouw van je verhaal en haalt de meeste taalfouten eruit. Vergeet daarbij niet dat taal communicatie is.
- Lees ook dit essay van De Correspondent uit mei 2021.
- Of het blog dat ik eerder schreef over taalregels.
Een redacteur kijkt overigens niet alleen naar de opbouw van je verhaal, zinsopbouw en taalfouten. Een goede redacteur kijkt ook naar waar je afbeeldingen hebt ingevoegd, waar je ze nog wil of kan toevoegen en geeft bijvoorbeeld een voorzet op veelgenoemde termen die je wil uitleggen.
Je boek zelf uitgeven
Na al deze stappen, ben je dan eindelijk aangekomen bij de uitgeefstap. Daar zijn heel veel verschillende manieren voor. Met net zo veel bijbehorende kostenplaatjes.
Een van mijn klanten heb ik geholpen met zijn uitgeefproces. Hij koos voor het zelf uitgeven bij Pumbo. Pumbo ondersteunt auteurs, uitgevers en andere professionals met een aantal heel behulpzame zaken, zoals het aanvragen van een ISBN en de distributie naar boekhandels zoals bol.com. Liever je boek uitgeven via je eigen website? Ook daar bieden zij ondersteuning in. Nieuwsgierig naar Pumbo? Check dan hun stappenplan ‘Boek uitgeven’.
Heb jij je boek al geschreven en heb je iemand nodig je verder begeleidt in het proces van uitgeven, het boek proefleest voor je of het boek redigeert voor je? Ik hoor graag wat voor boek je hebt geschreven en waar je nu staat in het uitgeef- of schrijfproces.