Wat je kunt doen tegen inspiratieloos zijn

Inspiratieloos zijn. Volgens mij herkent iedereen dat wel. Niet alleen ondernemers. Ook werknemers hebben vast en zeker dit soort momenten. Soms hoor ik om mij heen dat die momenten niet handig uitkomen, dat er wel iets creatiefs omhoog moét komen. Anders halen ze de deadline niet, verliezen ze een klant, komen ze niet goed over bij het management, kan de vacature niet worden geplaatst…… In dit blog geef ik je precies voor dat soort situaties graag een paar tips.

Inspiratieloos zijn

Vaak neem ik mij voor om een dag in de week nieuwe blogs te schrijven. Vol goede moed ga ik dan achter de laptop zitten om vervolgens keihard naar het scherm te staren. Precies. Staren naar het scherm. Want geen inspiratie ☹. Op dat moment gaat er bij mij ook van alles door mijn hoofd. Zeker als het te creëren content is voor klanten. Content waar ik niet alleen klanten blij mee maak. Het is ook content waar ik mijn boterham mee verdien. Er schieten dan allerlei gedachten door m’n hoofd:

  • ‘Je moét bloggen, want anders ben je niet zichtbaar genoeg’.
  • Door te bloggen zien potentiële klanten wat ik in huis heb’.
  • Als ik dat niet ga doen, hoe ziet men dan wat ik in huis heb?’
  • Wat als ik het niet nu oplever? Wat denkt de klant dan van mij?
  • Wat als ik snel iets oplever, maar eigenlijk helemaal niet goed is?

Tips om inspiratie te krijgen

In plaats van te forceren en met nutteloze content op de proppen te komen, waar niemand blij van wordt (ik niet en de klant niet), kies ik er vaak voor iets totaal anders te doen. Vaak is dat gewoon even helemaal niks. Inspiratie kan je namelijk niet forceren. Ook niet als je er je geld mee verdient. Of een belangrijke bedrijfsmissie eraan hebt hangen. Sterker nog: dat zorgt alleen maar voor meer stress. Stimuleren van inspiratie is daarbij weer een totaal ander verhaal. Dat is iets waar ik sterk voorstander van ben en vaak toepas wanneer ik geen inspiratie heb. Een aantal tips om inspiratie te stimuleren:

  • Doe echt een uurtje even helemaal niks. Gewoon even languit op de bank liggen, je ogen sluiten en echt letterlijk helemaal niks doen.
  • Ga je huis schoonmaken. Zorg ervoor dat je op iedere verdieping een kladblok hebt liggen. Of doe je telefoon in je zak. Makkelijk voor als je eenmaal wel inspiratie hebt gekregen. Kan je het direct opschrijven of inspreken in je telefoon.
  • Ga een rondje wandelen. Wandelen doet wonderen. Als je dat dan ook nog eens door de natuur of een groene omgeving doet, zal je zien dat de inspiratie als vanzelf terugkomt.
  • Ga een kopje koffie drinken bij familie of vrienden en klets over koetjes en kalfjes.

Maar. Ook absoluut niet onbelangrijk. Ga deze dingen niet doen puur en alleen om je inspiratie terug te krijgen. Laat het los, vergeet gewoon even dat je inspiratieloos bent. Ook een niet onbelangrijke: neem je shopper mee en stop daar je kladblok in. Of neem je telefoon mee en dicteer of typ alles dat in je opkomt. Daar kan je notities voor gebruiken of een app zoals Trello of Evernote.

Het creëren van content is iets dat ik al sinds het begin van mijn loopbaan doe. Voor marketingafdelingen, personeelszaken, managementleden, ouderwetse notulen, events, persberichten, boeken, ebooks, funnels. Ga zo maar door. Ik weet dus goed hoe het is om geen inspiratie te hebben met een deadline. Herken jij veel van deze situaties en kan je wat extra handen gebruiken? Iemand die je teksten naleest, SEO proof maakt, optimaliseert, redigeert of helemaal creëert. Neem dan gerust vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.