Tools onder de loep Canva disclaimer. Voordat je überhaupt gaat kijken naar tools, raad ik je aan eerst een wensenlijstje op te stellen. Pak een kladblok, open een blanco nieuwe mail, een spreadsheet, een Google Doc of een Word-document. Typ vervolgens álle wensen en eisen die je hebt. Dat kunnen ook redenen zijn om te automatiseren. Denk bij het maken van dit wensenlijstje niet aan de kosten, mogelijkheden of juist onmogelijkheden, juridische aspecten, etc. Kijk echt sec naar wat jij denkt nodig te hebben in een systeem. Ga pas verder met kijken naar een tool, zodra je dit wensenlijstje helder hebt.
Lange tijd kon je alleen afbeeldingen bewerken met tools als InDesign of Adobe Lightroom. Tools die overigens nog steeds ontzettend goed zijn. Daar niet van, maar wel tools vooral bedoeld voor de professionele grafische wereld. Mét bijbehorend prijskaartje. Maar als jij als ondernemer alleen je afbeeldingen op je site een beetje wil opleuken, is een maandelijks Adobe-abonnement van € 62,99 inclusief btw misschien een beetje te fanatiek. Deze keer bespreek ik in de serie Tools onder de loep Canva.
Wat Canva is en doet
Het in 2013 opgerichte Canva is een online ontwerp- en publicatietool die je kunt zien als een soort InDesign extra extra lightversie. Functionaliteiten verschillen enorm met Adobeproducten en hoe je een brochure vanuit niks maakt, werkt ook heel anders. Je hebt veel minder te maken met grafische techniek en kunt daarmee deze tool ook als ‘dummie’ gebruiken. Iets dat inmiddels ruim 60 miljoen gebruikers in 190 landen ook doen.
Wat voordelen op een rij
Canva heeft een aantal voordelen die de moeite waard zijn op te sommen.
- Het is een zeer gebruiksvriendelijk programma toegankelijk op desktop, laptop en mobiel (iOS en Android).
- Met de gratis versie alleen al kan je je logo en 3 huisstijlkleuren toevoegen.
- Het is zeer betaalbaar: Canva Teams heb je al vanaf € 139,90 per jaar.
- Door de koppeling met Unsplash, kan je veel gratis stockfoto’s gebruiken. Wil je toch liever je eigen beeldmateriaal gebruiken? Door de handige uploadfunctie ook geen probleem.
- Door de vele sjablonen, kan je makkelijk en snel uitgelichte afbeeldingen maken voor op je website.
Wat nadelen op een rij
‘Ieder voordeel heeft zijn nadeel en vice versa.’ Een uitspraak van een bekende Nederlander die ik ook vaak gebruik. Dat het een uitspraak is van een bekende Nederlander, neemt niet weg dat het niet waar is. Dit geldt ook voor tools.
Waar Canva een gratis versie biedt met al veel mogelijkheden, adviseer ik je wel uit te kijken met gratis versies. Je betaalt dan weliswaar geen geld, maar je betaalt altijd wel íets. Kijk dus altijd uit met het verwerken van persoonsgebonden of vertrouwelijke informatie in gratis producten. Wil je zekerder zijn van je zaak en dit soort informatie wel verwerken? Maak dan gebruik van het betaalde abonnement waar je privacy beter gewaarborgd is.
NB: Dit geldt natuurlijk voor alle gratis abonnementen en niet alleen voor Canva.
Verdere nadelen zijn dat ontwerpen niet altijd volledig te personaliseren zijn. Niet alle kaders kunnen worden verwijderd of worden aangepast bijvoorbeeld. Dat maakt ook dat je afbeeldingen minder onderscheidend kunnen zijn.
Waar ik Canva voor gebruik
Voor echt grafische ontwerpen huur ik liever een professionele ontwerper in. Daarom maak ik gebruik van de gratis versie van Canva. Ik gebruik Canva dan ook voor met name social media en mijn website.
Zo heb ik meerdere sjablonen mogen maken voor Instagram en LinkedIn. Denk daarbij aan sjablonen voor posts, stories, headers voor persoonlijke profielen en bedrijfspagina’s, inclusief CTA.
Maar waar ik Canva echt vaak voor gebruik, is voor de blogafbeeldingen van mijn website. Door een simpel sjabloon, het vervangen van de achtergrond en het aanpassen van de afbeeldingstitel (goed voor je meta), is de uitstraling van de blogpagina constant.
Met deze Tools onder de loep hoop ik je handvaten te hebben gegeven voor het kiezen van grafische software. Ben jij op zoek naar deze software of wil je Canva juist gaan gebruiken, maar geen tijd of zin om je hier zelf in te verdiepen? Ook dit is iets dat ik voor je kan oppakken. Neem dan ook contact op voor een kennismaking.
Foto van “My Life Through A Lens” via Unsplash
2 gedachten over “Tools onder de loep: Canva”
Reacties zijn gesloten.