Gefocust werken met deze 6 tips

Je herkent het vast. Ben je net lekker gefocust aan het werk, word je gebeld, gemaild, staat er iemand aan de deur of loopt er iemand binnen. Of je het telefoontje of mailtje nou negeert of tegen degene die binnenloopt zegt dat het even niet uitkomt, het maakt niet uit. Je bent uit je concentratie gehaald en moet je focus weer terugvinden. 

Hoe je focus kunt behouden

Hoe iemand zijn focus krijgt (en houdt) is voor iedereen anders. Toch zijn er behoorlijk wat (algemene) tips te vinden, die je hier wel bij kunnen helpen. Een aantal van deze tips pas ik zelf ook toe en deel ik graag met jullie.

  • Zet alle meldingen op je smartphone uit. Vergeet hierbij ook niet de badgesymbolen uit te zetten. Zo bepaal jij zelf wanneer je wordt afgeleid en door wat.
  • Kijk eens kritisch naar welke meldingen je laptop geeft. Krijg jij bij ieder mailtje een pop-up te zien? Je hersens vragen dan iedere keer om actie. Ook als jij die niet wilt geven.
  • Zorg voor een voor jou ontspannen en fijne werkplek. Of dit nou de stilteruimte in je organisatie is, je eigen bureau of de bank thuis. Als het voor jou maar fijn werkt. Voor mij is dat bijvoorbeeld aan de eettafel.
  • Houd je niet van in complete stilte werken? Zet dan de radio zachtjes op de achtergrond aan. Dit kan overigens ook vaak creatieve ideeën tot gevolg hebben!
  • Ga na op welk tijdstip jij het prettigst werkt en probeer vervolgens ook op die tijdstippen te gaan werken. Zeker de grote klussen die veel concentratie vragen.
  • Als je in een organisatie werkt met een eigen kamer en veel inloop hebt, kan je snel (en vaak) worden afgeleid. Doe de deur eens dicht van je kamer. Als het echt nodig is, lopen ze wel binnen. Kan het later? Dan komen mensen op een ander tijdstip terug, maar heb jij wel fijn door kunnen werken. Negeren mensen je dichte deur? Hang dan een ‘niet-storen’ bordje op en vertel tegen iedereen dat als dat bordje aan je deur hangt, jij geconcentreerd aan het werk bent.
  • Koop een noise cancelling koptelefoon en zet deze op wanneer je aan het werk gaat.
  • Zorg voor een ergonomische werkplek. Als je geen fijne stoel hebt om in te werken, leidt de pijn in je rug continu af. Nu met al het thuiswerken alleen maar belangrijker.
  • Idem voor een bureau. Zorg voor een goed bureau, met de goede hoogte.

Wil je meer informatie over gefocust werken?

Online is er heel veel te vinden over hoe je geconcentreerd kunt werken. Zeker nu thuiswerken helemaal is ingeburgerd, maar ook sinds de kantoortuin is ontwikkeld.

Daarnaast werk ik zelf al langere tijd in een omgeving vol met afleiding. Daar heb ik inmiddels een fijne balans in gevonden. Door zo goed als alle meldingen op mijn smartphone uit te zetten, selectief met mijn tijd en aandacht om te gaan en een goede werkplek bijvoorbeeld. Als onze dochters thuis zijn, is er extra afleiding. Maar ook daar hebben we, samen, een mooie balans in gevonden. Als ik thuiswerk met de kinderen om mij heen weten zij inmiddels precies wanneer ze wel en niet kunnen storen. Wil je eens van gedachten wisselen over gefocust werken? Of heb je juist besloten klussen uit te besteden juist door gebrek aan focus? Bel, mail of app dan gerust voor de mogelijkheden.