7 tips voor social media balans

Social media. Je kan niet meer zonder vandaag de dag. En als je nét de ideale balans in je social media gebruik hebt gevonden, ga je met vakantie. En kan je weer opnieuw beginnen. Iets dat ook ik regelmatig na vrije (of offline) periodes heb. Maar… er zijn handige tips voor om snel weer je balans te vinden!

Social media hoort erbij, toch?

Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Overal op straat zie je het de hele dag door: bij bushaltes, in de kassarij, bij pretparken en zelfs op de basisschool kom ik het tegen. Social media stopt ook niet na een bepaald tijdstip. Op de hoogte blijven van wat vrienden en zakelijke relaties doen, opdrachten die je niet willen missen, events die plaatsvinden: er is altijd wel een logische reden te bedenken om continu online aanwezig te zijn. En ja, ook ik maak mij daar af en toe schuldig aan.

Balans weer terugvinden doe je zo!

Na de zomervakantie was mijn eerdere balans compleet weg, maar….. ik wist wel dat ik eerder een fijne balans had. Voor mij was het dus een knop omzetten en de balans ook weer echt hanteren. Mijn tips voor balans vinden in social media gebruik:

  • Kijk goed naar het aantal apps op je smartphone en bepaal welke nou echt nodig zijn om meldingen te geven. Zo staan bij mij alleen de meldingen aan van WhatsApp en Parro. En dan geen meldingen met geluidjes die maar blijven piepen. Of een trilfunctie die maar blijft gaan. Het zijn alleen stroken die ik op mijn vergrendelscherm te zien krijg. En zeer zeker niet van álle contactpersonen in mijn iPhone.
  • Leg je smartphone niet binnen handbereik, maar op een plek die net buiten het zicht is. Dan word je ook niet in de verleiding gebracht tóch even snel social media te checken, maar ligt die dichtbij genoeg om telefonisch bereikbaar te zijn. Klinkt simpel, maar werkt echt.
  • Stel schermtijd in (op iPhone). Per app is er een tijdslimiet in te stellen en 5 minuten voordat de limiet erop zit, krijg je netjes een melding. Luister dan ook vervolgens naar die limiet en leg je telefoon ook echt weg 😉. Heb je een Samsung telefoon? Dan lees je in dit handige artikel hoe je schermtijd kan instellen.
  • Klinkt nog simpeler, maar wees wat strenger voor jezelf. Want zeg nou eerlijk, hoe vaak scrol jij door updates van gisteren, eergisteren of zelfs vorige week? En haal je daar écht nog interessante informatie uit?  
  • Plan dagelijks offline momenten in, waarbij je alleen bij dringende zaken (telefonisch) bereikbaar bent. Leg tijdens deze offline momenten je smartphone niet binnen handbereik.
  • ‘Vergeet’ eens bewust je smartphone en ga een stukje wandelen. Op die manier geniet je niet alleen van je omgeving, maar ben je ook écht even offline zonder te denken aan de eventuele mooie plaatjes voor social media.
  • De absolute tip: laat je smartphone beneden in de woonkamer en neem ‘m niet mee naar de slaapkamer. Als je wekker ’s ochtends gaat, word je ook niet in de verleiding gebracht andere dingen te doen. Gebruik je je telefoon als wekker? Koop dan een old-school wekker of een wake-up-light daarvoor terug.

Heb jij na het lezen van dit blog behoefte aan sparren over social media, het gebruik daarvan, contentcreatie en contentplanning? Neem dan vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

Vanuit mijn eigen kantoor in Amersfoort, centraal gelegen in midden Nederland, help ik ondernemers in heel Nederland als Virtual Assistant. Door mijn ruime ervaring (15+ jaar), is er veel mogelijk. Zet jij ook de eerste stap naar meer vrijheid?