Wat vier jaar ondernemen mij heeft gebracht

Wat vier jaar ondernemen mij heeft gebracht, deel ik graag met je in dit blog. Vier jaar geleden, of nou ja eigenlijk vijf jaar geleden, hakte ik namelijk voor mijzelf eindelijk de knoop door: ik werd ondernemer. Naast mijn parttimebaan. Nou ja, parttime. Ik werkte 32 uur per week als officemanager bij meereffect. En wat ben ik blij met die keuze!

Yes, éindelijk ondernemen!

Vier jaar geleden, of nou ja, eigenlijk vijf jaar geleden, hakte ik die knoop door. Ik had het prima naar mijn zin bij meereffect. Maar er bleef constant iets kriebelen. Het ondernemen dat ik altijd bij mijn ouders had gezien. Dat wilde ik ook. Dus was het nu echt tijd voor mijn éigen bedrijf. Met mijn eigen plan. En wow, wat ben ik blij dat ik de keuze heb gemaakt om te gaan ondernemen!

Want die ene vrije dag die ik had, was eigenlijk geen vrije dag. Vaak zei ik ‘Ik ben niet vrij, ik hoef alleen niet naar kantoor’. Want een loondienstbaan hebben én moeder zijn van twee kids is heerlijk. Maar het betekent ook dat ik op die ene vrije dag álles plande dat ik moest of wilde doen. Huisarts? Op je vrije dag. Tandarts? Ook op je vrije dag. Het huishouden? Ook op die vrije dag. Die ene vrije dag in de week was eigenlijk nog voller dan een normale werkdag.

Even snel naar de Kamer van Koophandel en inschrijven, was dus ook niet zomaar geregeld. Ik had oppas geregeld. En die belde af. Dus ik de KvK bellen: of de kids mee konden naar de inschrijving, de oppas was namelijk ziek. Nee, natuurlijk was dat niet handig (wist ik ook wel 😊). Uiteindelijk had ik een lieve buurvrouw die de kids wel even een uurtje wilde opvangen. Even snel naar de KvK en snel weer terug. Zo begon ik met ondernemen vier jaar geleden. En wat heeft het mij ontzettend veel gebracht sindsdien!

In the beginning

Nu kwam de grote zoektocht naar klanten. Ik wist ongeveer wat ik deed en hoe ik dat ongeveer voor elkaar moest krijgen. Tenslotte ben ik commercieel ingesteld, dat kreeg ik echt al met de paplepel ingegoten, en heb ik een goed netwerk op kunnen bouwen. Toch vond ik het echt wel een dingetje. En zolang ik geen betalende klanten had, voelde ik mij niet echt een echte ondernemer.

De barterdeals kwamen voorbij en dat heb ik serieus een paar keer overwogen. Maar al snel zag ik dat ik dat niet wilde. Waarom niet? Omdat een barterdeal geen brood op de plank brengt. Omdat ik met een barterdeal een bepaalde reputatie op zou kunnen bouwen. Een reputatie die het alleen maar moeilijker maakte om betalende klanten te vinden.

Ook de uitnodigingen voor netwerkclubs kwamen voorbij. BNI heeft mij bijvoorbeeld een paar keer uitgenodigd. En het concept spreekt mij aan hoor, absoluut. Alleen BNI paste niet bij mij om 3 heel simpele redenen: ik ontbijt niet, ik ben geen ochtendmens (heb echt een ochtendhumeur van hier tot Tokio) en mijn man werkte in de bouw en was dus vanaf 06.00 uur weg.

Dus BNI betekende voor mij: oppas vinden van 06.00-08.30 uur, mijn ochtendhumeur negeren (als dat toch eens zou kunnen 😊) en geen ontbijt (krijg het echt niet weg, sorry leefstijlcoaches!). Nee, dat leek mij dus echt niet handig voor mijn reputatie.

Wat ik heb geleerd van vier jaar ondernemen

Heeft het vier jaar geleden de zoektocht naar betalende klanten moeilijker gemaakt door niet aan te sluiten bij een netwerkclub als startende ondernemer? Of dat ik geen barterdeals aanging? Misschien wel. Niemand die het zeker kan weten. Wat is gebeurd, is gebeurd en daar kan niks meer aan worden veranderd. Wat ik wel van mijn ondernemersavontuur tot nu toe heb geleerd?  

  • Klanten komen echt wel. Als jij roept tegen iedereen die het horen wil, wat je kan en doet met je bedrijf, staat voor je kwaliteit, secuur bent en niet perfectionistisch, gebruikmaakt van (gratis) kanalen, geen honderden euro’s weggooit aan advertenties als je die honderden euro’s eigenlijk niet hebt, dan kom je er echt wel.
  • Blijf jezelf! Voor mij een van de belangrijkste dingen. Want als je dicht bij jezelf blijft, straal je dat uit. Offline en online. En dan trek je ook de klanten aan waar je blij van wordt.
  • Durf nee te zeggen. Als je een opdracht aangeboden krijgt, die totaal niet bij je past, straal je dat ook uit. Ken jezelf en durf dus nee te zeggen.  
  • Blijf leren. ‘Je bent nooit te oud om te leren’, is een uitspraak die je mij heel vaak hoort zeggen. Want geestelijk in beweging blijven, vind ik belangrijk. Er is namelijk zó veel te leren op de wereld. En die kennis kan ik dan ook gelijk inzetten voor mijn bedrijf. Win-win toch?
  • Durf fouten te maken. Probeer liever iets dat niet helemaal goed gaat, dan niks proberen omdat je bang bent fouten te maken. Perfectionisme is niet goed. Het houdt je alleen maar tegen.

Wat ik ook belangrijk vind en veel doe, is reflecteren. Naar mijzelf, klanten, opdrachten, mijn gezin. Eigenlijk alles dat ik in het leven tegenkom. Zo blijf ik mijzelf goed kennen, leer ik mijn eigen grenzen steeds weer en stel ik mijn doelen bij.

En nu?

Vandaag de dag voelt geen dag meer alsof ik moet werken. Ik werk omdat ik dat wil. Omdat ik weet dat ik daar andere ondernemers meer vrije tijd mee bezorg en daardoor mijn klanten help meer te kunnen groeien, meer vrije tijd te kunnen hebben. Daar haal ik mijn voldoening uit. En als je doet wat je wil doen, voelt je werk niet meer aan als werk.

Daarbij is mijn werk-privébalans nog nooit zo goed geweest. Ik kan iedere dag mijn kinderen zelf ophalen, ze laten zien wat werken inhoudt (want ja, soms werk ik terwijl ze om mij heen rondlopen), dat het niet uitmaakt of je vrouw bent, heb geen stress meer als ik op 1 dag naar de tandarts, huisarts en supermarkt moet om daarna nog even 4 wassen weg te werken. Ik ben volledig in balans.

Wil jij ook volledig in balans zijn? Meer vrije tijd? Of nog meer groeien met je bedrijf? Neem dan contact op en dan kijken we samen hoe we dat kunnen bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *