Wat doet een Virtual Assistant eigenlijk?

‘Wat doet een Virtual Assistant eigenlijk?’ Het is vaak een van de eerste openingszinnen, waar ondernemers mee beginnen. En natuurlijk heb ik dan een pitch klaarstaan. Maar dan toch komen er vaak nog vervolgvragen. Dus vond ik het tijd er een blog over te schrijven.

Hé Sanne, wat doe jij eigenlijk voor werk?

Wat doet een Virtual Assistant eigenlijk? Het is een veel gestelde vraag. Bij mij en ongetwijfeld zullen mijn con-collega’s deze vraag ook vaak krijgen. Het korte antwoord is veel. Heel veel. Op mijn website leg ik uit wat ik kan doen voor jou als ondernemer. Het meest makkelijke antwoord is ‘Secretaresse op afstand’. Dat behoort namelijk óók tot wat ik voor ondernemers kan doen. Maar het is zo veel meer dan alleen de secretaresse op afstand. En omdat geen een ondernemer hetzelfde is, is het daarom lastiger uit te leggen. Concreet kan ik ondernemers ondersteunen op de volgende gebieden:

  • Online Marketing: bijvoorbeeld social media updates bedenken aan de hand van je website of dienst.
  • Tekstschrijven: bijvoorbeeld je teksten commerciëler maken, nalezen, standaardteksten maken. Dat soort dingen.
  • Backoffice: bijvoorbeeld nooit meer een overvolle ontplofte inbox. Fijn vooruitzicht toch?
  • Procesoptimalisering: bijvoorbeeld ál je backoffice processen gieten in checklists en handleidingen.

Van secretaresse naar manusje-van-alles

Het vak van Virtual Assistant vandaag de dag is breed. Wat een Virtual Assistant dan ook doet, is niet zo 123 te zeggen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Sterker nog: toen mijn carrière in 2002 startte, ging het vooral om teksten redigeren, notuleren, receptiebemanning en agendabeheer.

Langzaam veranderde dat naar een manusje-van-alles-functie. Een functie waarbij je veel werk naar je toe kon trekken. Waardoor niet alleen je manager of directeur meer vrije tijd kreeg: de hele organisatie kreeg meer ademruimte.

Precies dat was de ontwikkeling die ik heel erg leuk vond. Anderen écht blij maken. Door ze heel simpel meer vrije tijd te geven. Vrije tijd waardoor zij weer konden doen, wat ze wílden doen. Vrije tijd, zodat ze een keer op tijd naar huis konden. In plaats van altijd de laatste te zijn op kantoor. Van de marketingmanager tot de financieel manager tot de directiesecretaresse. Op alle lagen kon ik verschil maken. Iets dat ik vandaag de dag als Virtual Assistant het liefst nog steeds doe.

Zet jij ook de eerste stap naar meer vrijheid?

Soms vragen ondernemers actieve en concrete tips. Tips zodat ze zelf aan de slag kunnen met meer vrije tijd krijgen. In plaats van de vraag stellen wat een Virtual Assistant doet. Maar daar zit het ‘m bij mijn klanten vaak niet in.

Iedereen weet inmiddels wel dat je je niet moet leiden door je e-mail, dat je bewust tijd vrij moet maken, dat je volledige focus moet hebben bij wat je aan het doen bent en dat multitasken eigenlijk helemaal niet bestaat. Als ondernemers zijn aangekomen op het punt dat ze hulp gaan zoeken, zijn ze vaak simpelweg veel te druk om het alleen te doen. Ze moeten kiézen tussen de e-mail afhandelen of hun eigen werk doen. Krijgen het vaak niet meer gebolwerkt om álles in de administratie te doen. En dan kunnen ondernemers er natuurlijk voor kiezen minder klanten te bedienen. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om hulp in te schakelen en te delegeren.

Dus wat een Virtual Assistant eigenlijk doet? Dat weet ook ik niet. Wat ik wel weet, is dat alle Virtual Assistants ondernemers helpen meer tijd vrij te krijgen. Daarbij kijken zij goed naar hun eigen kwaliteiten. Ook ik doe dat. Vanuit mijn eigen kantoor in Amersfoort, centraal gelegen in midden Nederland, help ik ondernemers in heel Nederland.

P.S. In deze lijst vind je overigens wat heel concrete voorbeelden van wat een Virtual Assistant eigenlijk allemaal kan doen.

P.P.S. Heb je eerder dit blog van mij gelezen? Dat kan heel goed: ik heb het oude blog namelijk volledig herschreven 😉.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.