Een online leeromgeving met community – deze 4 platforms zijn er

Een online leeromgeving met community bouwen is populair. Maar welke platforms zijn er eigenlijk? SHARP Support geeft je een paar opties.

Een online leeromgeving met community is tegenwoordig een van de vele manieren om anderen te inspireren, je kennis te delen én klantbinding aan te gaan. Waar dat voorheen juist in besloten social mediagroepen plaatsvond op Facebook, Instagram en soms zelfs LinkedIn, vindt dat nu vaak plaats achter gesloten deuren op een daarvoor bestemd community platform. Maar welke platforms zijn er eigenlijk? En tegen welke prijzen? Een aantal populaire communityplatforms heb ik voor je uitgezocht en deel ik graag met je.

Huddle

Huddle is een online leeromgeving met community platform dat iedereen wel lijkt te kennen. Gemaakt door IMU, opgericht door Nederlanders, met servers in Nederland, voldoet Huddle perfect aan de EU wet- en regelgeving. Het platform is daarbij continu in ontwikkeling. Je kunt belachelijk veel doen in Huddle. Zowel aan de voor- als aan de achterkant. Trainingen toevoegen, mijlpalen toevoegen, trofeeën toekennen, berichten vooruitplannen. En zo nog veel meer functionaliteiten. Daarbij wordt Huddle steeds overzichtelijker en luistert het goed naar de gebruikers.

De combinatie van e-learning en daar een community omheen bouwen is mooi in balans. Daarbij is er ook een smartphone app (iOS & Android), waar je niet alleen kunt deelnemen aan de community: je kunt er ook je trainingen volgen.

Je hoeft ook niet bang te zijn dat het alleen voor de ‘grote jongens’ is. Huddle biedt meerdere abonnementsvormen aan. Met het goedkoopste abonnement van € 15,- ex btw per maand (bij jaarlijkse betaling), kan je al behoorlijk veel doen en starten met je online leeromgeving met community. Deze vorm is perfect voor als je wil kijken of het wel iets is voor je. Meer informatie over de Huddle tarieven, vind je hier.

Huddle vindt het verder fijn om actieve feedback te ontvangen van gebruikers. Daarom hebben ze een wishlist opgesteld, waar je feature requests kunt indienen.

Een nadeel vind ik de tijdlijn van Huddle. Wanneer deze op ‘Nieuwste’ wordt gesorteerd, worden niet de nieuwste berichten als eerste getoond, maar de berichten waar de nieuwste activiteit op is. Dat betekent dat het soms wat onoverzichtelijk kan zijn, maar ook daar luistert Huddle actief naar.

Huddle kan verder niet op je huidige website worden geïntegreerd. Het is echt een aparte omgeving op een daarvoor bestemd platform. Voor sommigen kan dat een nadeel zijn. Huddle kan wel direct worden gekoppeld aan tools als ActiveCampaign, MailBlue en WooCommerce.

Kahoot

Eigenlijk getriggerd door onze dochters, die regelmatig op school te maken hebben met quizzen via Kahoot. Daarvoor kende ik het niet. Maar ik moet mijn dochters gelijk geven: het is een fijne omgeving om quizzen in te maken en werkt heel interactief.

Als je echt een online leeromgeving met community wil bouwen om een training of cursus heen, komt er wel wat meer bij kijken dan een simpele quiz of poll. Kahoot zelf staat alleen ook niet stil en hebben een nieuw product ontwikkeld, waarbij trainingen en cursussen óók via de smartphone worden aangeboden. Zo kunnen er via de creatieve studio van Motimate makkelijk cursussen worden gemaakt. Een alternatief is de module courses van Kahoot. Ook daar kan de cursus volledig worden gepersonaliseerd.

Abonnementen van Kahoot zijn er vanaf $18 per maand. Kahoot is verder Microsoft Partner en Google for Education Partner. Kahoot is een wereldwijd gevestigde organisatie met haar roots in de Verenigde Staten. Dat betekent dat zij ook servers hebben, verspreid over Canada, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Zij voldoen aan de Europese AVG, maar geven zelf aan dat data van de Europese servers kúnnen worden verplaatst naar andere servers.

Kajabi

Een ander veelgehoord platform is Kajabi. Persoonlijk nog geen ervaring mee, maar er wordt zó positief over gesproken door iedereen dat het voor mij de moeite waard was het te onderzoeken. En ik moet zeggen dat ik blij verrast ben.

Kajabi is een one-stop-shop. Alles dat je nodig hebt voor het bouwen van een online leeromgeving met community kan je bij hen vinden. Denk hierbij aan automatische opvolgmailtjes naar cursisten, meerdere betalingsmogelijkheden, het bouwen van funnels en zelfs het maken van volledige websites.

Verder zag ik dat de betalingsmogelijkheden binnenkort worden uitgebreid met een achteraf betalen optie en een optie om in meerdere termijnen te betalen. Nadeel vind ik toch wel de forse abonnementsprijs. Het goedkoopste abonnement is $149,- per maand. Daarbij is Kajabi, net zoals Kahoot, een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat ook wereldwijd servers heeft.

Learndash

Ben je juist op zoek naar een complete online leeromgeving die je volledig in je eigen website wil laten integreren? Dan is Learndash een ideale omgeving. Door deze plug-in op je WordPress site te implementeren, kan je een volledige leeromgeving bouwen op je al bestaande site. Per site betaal je $199,- per jaar. Er zijn geen limieten aan aantal cursussen of leden, wat een groot voordeel is!

Een nadeel van Learndash is dat er geen online community optie bij zit. Het is wel mogelijk deze toe te voegen, maar daar dan heb je wel weer een extra plug-in nodig.

Met SHARP Support bied ik meerdere diensten aan voor ZZP’ers en MKB’ers met maximaal 10 medewerkers. Sociale media inplannen, contentkalenders opzetten, community’s beheren, marktontwikkelingen in de gaten houden en marktonderzoeken doen. Vanuit die kennis heb ik deze platforms onderzocht. Het bouwen van een online leeromgeving met community behoort niet tot mijn diensten. Zit je nog in het voorstadium en heb je nog geen idee welke tools en platforms er allemaal zijn? In een telefonische kennismaking hoor ik graag wat je wensen zijn, wat je onderzocht wil hebben en wat je budget is. Als de klik er is, zoek ik graag de beste tools en platforms voor je.

Foto van Gary Meulemans via Unsplash