Hoe je goed personeel kunt vinden en houden

Disclaimer ‘Hoe je goed personeel kunt vinden en houden’: in dit blog geef ik je een aantal tips over hoe je vacature kan worden vervuld en je daarmee personeel kunt vinden. Ook geef ik je tips over hoe je goed personeel kan behouden. Maar helaas: niks geeft een garantie. Het kan zijn dat als jij deze tips opvolgt, je nog steeds geen personeel kunt vinden. Al helemaal als je in een sector zit die overloopt van personeelstekort. Maar onthoud: toverdoekjes bestaan nu eenmaal niet. Beschouw dit artikel dan ook als een stap in de goede richting.

Ondanks dat het CBS nu meer werkloosheid heeft geconstateerd, zien zij dat personeelstekorten blijven. Niet alleen in de sectoren die al een tijdje te maken hebben met tekorten. Ook in andere sectoren. Dat betekent dus ook dat als jij de stap hebt gezet om te groeien naar personeel, je wel moet weten hoe je goed personeel kunt vinden.

De traditionele manier

Op de traditionele sites als Nationale Vacaturebank en Monsterboard, kan je natuurlijk vacatures uploaden en het solliciteren laten beginnen. Zeker een manier om goed personeel te kunnen vinden. Maar vlak ook zeker niet platforms als LinkedIn uit. Juist LinkedIn, zou ik zeggen. Het begint met een bedrijfspagina en aangeven dat je mensen zoekt. Alleen dat al kan een piek opleveren en de deur openen naar sollicitanten. Wil je meer weten over carrièremogelijkheden en het vinden van goed personeel met LinkedIn bedrijfspagina’s? Corinne Keijzer van Digital Moves heeft daar de blogserie ‘LinkedIn bedrijfspagina – Carrière pagina’ over gemaakt.

Hoe je ook goed personeel kunt vinden

Maar je kunt het ook anders aanpakken: leg op LinkedIn bijvoorbeeld eens contact met loopbaanadviseurs. Zij spreken veel, heel veel potentiële medewerkers. Als zij jou leren kennen en jij hen, kan dat weleens zeer waardevol zijn. Voor jou, de loopbaanadviseur én je potentiële werknemer.

Het werkgeversservicepunt van het UWV is daarbij een organisatie die je ook zeker niet mag vergeten bij het vinden van personeel. Juist in deze tijden van personeelstekorten kan je uit andere bronnen gaan putten. Wat is dan beter dan het UWV benaderen en op die manier niet alleen aan het juiste personeelslid te komen, maar ook de werkloosheid en het daarmee het aantal WW-uitkeringen te verlagen? Wil je hier meer informatie over hebben? Het Werkgevers Servicepunt heeft een mooie uitgebreide site, waar je veel informatie kan vinden.

Vergeet dan niet ook zeker niet de 50-plussers mee te nemen in je zoektocht!

Het houden van goed personeel

Waar personeelstekorten zijn, is de werkdruk hoog. Ik hoef de bron niet eens op te zoeken: ik zie het van dichtbij gebeuren. Waar werkdruk in bepaalde sectoren eerder behapbaar of zelfs afwezig was, is het nu overal aanwezig. Werk-privébalansen staan daarmee ontzettend onder druk. Werknemers krijgen korte(re) lontjes en werkgevers zijn er ook een keer klaar mee. Als je in deze spiraal terecht bent gekomen als werkgever, is de sfeer op de werkvloer vaak negatief. Iets dat werknemers, ook de goede, kan wegjagen. Hoogste tijd dus om deze negatieve spiraal op te lossen of, nog beter, helemaal te voorkomen. Deze tips gaan je daar bij helpen.

  • Er is tot nu toe nog geen een echte oplossing gevonden voor het verlagen van de werkdruk en het behouden van personeel. Soms is het ook gewoon tijd voor werknemers om hun horizon te verbreden en dan moet je ze wel loslaten. Geef ze dan feedback en een goede referentie mee en kijk terug op een fijne samenwerking met je medewerker. Ook dat kan namelijk reclame zijn voor werkzoekenden. Mond-tot-mondreclame doet het nu eenmaal goed. Ook in de recruitment.
  • Er is een reden dat goed werkgeverschap is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. Neem kennis van goed werkgeverschap en houd je daar ook aan. Niet alleen fijn voor jezelf om je aan de wet te houden. Ook fijn voor je personeel als je dit hanteert.
  • Vertrouw je personeel. Stuur op resultaat en niet op aanwezigheid. Dat dit wat tijd kan kosten, snap ik natuurlijk. Maar als je op den duur je personeel niet vertrouwt, voelen zij dat aan en heb je de start van de negatieve spiraal te pakken.
  • Een inkoppertje wellicht, maar toch de moeite waard om te noemen: zorg dat je primaire én secundaire arbeidsvoorwaarden op orde zijn. Bied een daadwerkelijk marktconform salaris en zorg dat je secundaire arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn.

Wil je na het lezen van dit blog nog meer oplossingen lezen? Het UWV heeft op haar site nog 27 oplossingen voor personeelstekorten bedacht.

Heb je na het lezen van dit blog alleen maar meer vragen over het aannemen en behouden van goed personeel? Met mijn sterke netwerk in HR en arbeidsrecht, kan ik zeker wat voor je betekenen. Als jij hier nog meer vragen over hebt, maar geen tijd of zin om de antwoorden te vinden, pak ik het graag voor je op. Samen inventariseren we telefonisch de vragen in een uitgebreid kennismakingsgesprek, waarna ik op onderzoek uit ga. De resultaten ontvang je vervolgens in een uitgebreid rapport of in een beknopte checklist. Wat jij het fijnst vindt. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Foto van Nick Fewings via Unsplash